Управление на стреса

Стресът е навсякъде около нас. Той е част от ежедневието на всеки съвременен човек.  Именно поради нарастващото му влияние във всекидневния живот трябва не само да се научим да живеем със стреса, но и да се справяме ефективно с него.

Обучението е насочено към преподаватели от всички степени, които в работата си ежедневно се сблъскват със стрес.

Видове стрес 
Хората реагират по различен начин на стреса. За едни дадена ситуация може да е безобидна, докато при други да е твърде сериозна и те да не могат да се справят с нея. 
Според ситуацията стресът бива: ситуативен стрес – отзвучава бързо, веднага щом отзвучи причината; хроничен стрес – причината е по-продължителна и стресът също продължава по-дълго време; посттравматичен стрес – ответната реакция не се появява веднага след стресиращия агент, а 24 часа след това. Оплакванията може да продължат с години наред, например при смърт на близък човек. 
Човек трябва да се научи да разпознава стресора. Когато го разпознае, има две възможности: да избегне стресовата ситуация или ако това е невъзможно – да се справи с него, като му противодейства или го преодолее – например чрез промяна на начина ни на реакция.

Кой страда от стрес
Повече от 13 % от българите страдат от тревожно разстройство.

На стрес са подложени всички възрасти – от бебето, което тръгва на ясла и плаче за мама, през тинейджърската възраст, завършване на гимназия, кандидатстудентски изпити, първото интервю за работа, сватбата, развода, пенсионирането, менопаузата – възможностите да се сблъскате с него са неизброими. Някои професии са по-често изложени на нервно напрежение: журналисти, учители, лекари, пожарникари, полицаи и др.

Колко време отнема преодоляването на стреса
Всеки се справя различно бързо със стреса. За някои са нужни няколко часа почивка, за друг – 2 дни, за трети – 5 дни. Изходът от борбата със стреса зависи най-вече от това, доколко индивидът е склонен да се промени, да промени това, което е довело до извънредната ситуация.

Как да се справим със стреса
Начините да се справим със стреса също са строго индивидуални. Ето някои лесни за изпълнение неща, които всички знаем, но не правим:

 • да използваме пълноценно съботите и неделите за почивка, отмора и развлечение
 • да си вземем домашен любимец – намалява общия стрес в дома, действа позитивно върху всички членове на семейството. Тук влизат така популярната коткотерапия (галене на котка), кучетерапия (игра и разходка на кучето);
 • различни отпускащи процедури – масажи, ароматерапия, акупресура, акупунктура, музикотерапия;
 • двигателен режим съобразно възрастта – фитнес, джогинг, каланетика, аеробика, пилатес, каране на колело и т. н., разходка, туризъм;
 • шопинг терапия (не става дума само за дрехи или обувки, а и на книги)
 • подходящ режим на хранене, защото стресът може да провокира двойнствена реакция. Някои хора реагират на стреса с безапетитие, докато други започват да се тъпчат неконтролируемо. Много подходящо е пиенето на успокояващ чай – от женшен, лайка, маточина.

Ако всичко това не помогне, консултирайте се със специалист. В България хората предпочитат консултация с невролог, но не и с психиатър. Той ще предпише адекватно лечение. Не е задължително да се прибягва до медикаменти.

Цели на обучението:

 • Разпознаване на физиологичните състояния, предшестващи появата на стрес
 • Идентифициране на потенциални стресови ситуации
 • Развиване на стратегии за справяне със стреса
 • Намиране на оптималното ниво на стрес за конкретната личност – повишаване комфорта на личността и ефективно управление на емоционалното състояние.
 • По-ефективно справяне с професионалните цели и задачи.

Продължителност на обучението:

от 2 часа до 3 дни, в зависимост от нуждите, потребностите, предпочитанията и възможностите на целевата група.

error: Съдържанието не може да се копира.