Как да се справим със стреса по време на пандемия

  • Начало
  • Как да се справим със стреса по време на пандемия

Инфо за темата: Овладяване на нови техники и методи чрез които да се погрижим за здравето си по време на пандемия.

Освобождавайки натрупания стрес води до по-високи резултати в личностен и здравословен план. Ефикасни методи чрез които да намалим стреса.

Дихателните практики и достъпът до чист въздух са основни за фактури за намаляване на стреса и подобряване на здравето.

Да живееш със семейството си в затворено пространство за дълго време и редовно да те „обстрелват“ с информация за пандемията, може да доведе до тревожност, притеснение и паника.

 

За родителите повечето прекарано време заедно увеличава възможността на родителите да общуват с детето си. В тези времена на предизвикателства родителите трябва да обръщат повече внимание на детето си. Окуражете го, като създавате възможности да участва в домакинските задължения, доколкото може, и го включете в семейните дискусии и вземането на решения.

 

Повечето от нас не са се изправяли пред подобна криза, като тази, която в момента изживява светът. Хората са притеснени не само дали ще се разболеят от вируса, но и ако това се случи как ще протече заболяването при тях, безпокоят се за близките си – деца, родители, роднини, приятели, колеги.

Понякога страхът е свързан повече с неочакваното, с неизвестното. Емоциите ни често варират от краен оптимизъм през необяснима тъга до опасения и ужас.

 

Някои от тези страхове и реакции са свързани с реални опасности, но поведението на населението се променя от липса на знания, слухове и дезинформация. Трябва да се вземат мерки за справяне със стигматизацията и дискриминация на всички нива по време на пандемията.

 

Как децата да се справят със стреса по време на пандемия?

Всяко дете има свой собствен начин за изразяване на емоции. Понякога игрите могат да улеснят този процес. Децата често копират емоционалните изблици на възрастните, затова е важно родителите да управляват добре собствените си емоции и да останат спокойни.

Децата също не бива да бъдат пренебрегвани по отношения предпазване от психически и физически заболявания. Ако детето има симптоми на респираторна инфекция, не трябва да се мисли веднага за коронавирус, но мерки трябва да бъдат взети.

 

Дейности за намаляване на стреса и запазване на психичното здраве

 

  • Физически упражнения,
  • когнитивни упражнения,
  • йога, медитация,
  • дихателни практики и др.

 

Насоките за запазване на психичното здраве и физическото благополучие в условията на кризисни ситуации, каквато е и пандемията, още веднъж подчертават нуждата от полагане на грижи за себе си. Тези грижи включват както начини за справяне с психическия стрес и напрежение, така и избягване на неглижирането на собственото физическо здраве.

error: Съдържанието не може да се копира.