Коучинг. Развитие на творчеството и креативността и силата на презентационните умения

  • Начало
  • Коучинг. Развитие на творчеството и креативността и силата на презентационните умения

Инфо за темата: Запознаване с нуждата от творчеството в нашият живот. Развитие на презентационните умения за постигане на социален успех. Творчеството е магия, отношение, което създава качеството на живота. Да бъдеш отворен към нови идеи, към творчески импулси, да опитваш и да не се страхуваш да сгрешиш – ето това е творческият живот.

Презентационните умения включват всичко онова необходимо за да стане една презентация ясна, интересна и ефективна. Ако овладеете презентационните умения ще увеличите доверието към това което казвате, ще Ви възприемат като лидер, ще бъдете забелязани.

Творчеството е магия, отношение, което създава качеството на живота. Да бъдеш отворен към нови идеи, към творчески импулси, да опитваш и да не се страхуваш да сгрешиш – ето това е творческият живот. Творчеството е в уязвимостта, в това да отвориш себе си, да се покажеш честно такъв, какъвто си, със своето несъвършено съвършенство. Творчеството е смелост. Творчеството е да се забавляваш, да играеш, да се удивляваш, да не се вземаш твърде на сериозно. Творчеството не е постижение, екипна задача или файл. Тя не е бутонче, което задвижва скрит механизъм, нито пък е специална карта за достъп.

Но как да събудим творчеството в нас, как да заживеем този творчески живот? Всички сме чували израза „мислене извън кутията”. Този израз е синоним на новаторско, творческо и нестандартно мислене.

Събуждането на творчеството е един вид излизане от тази кутия. Най-важният въпрос тука, който много малко хора си задават е: Как да излезем от тази собственоръчно направена кутия?

Това може да стане през шестте врати на тази наша кутия.

Шестте пропускателни пункта, през които можем да излезем на свобода и да творим на воля.

  1. Вниманието – Навлизането в креативността през този пограничен пункт предполага да погледнем в себе си и около себе си. Вглеждайки се и вслушвайки се в това, което ни кара да наострим уши и да изправим гръбнак, ставаме възприемчиви.
  2. Намерение – Този подстъп към креативността е почти безнадзорен. Ние сме постоянно обитавани от намерения, като къща – от духове.
  3. Без критика – Строгостта на служителите от този контролно-пропускателен пункт е пословична. Всяка идея, хрумване или намек за иновация се инспектира в детайл. Критиците стрелят на месо по всяка креативна мисъл, подала нос извън строя.
  4. Протягане – На този изход от „кутията” можеш да се схванеш от чакане. Любопитното е, че всички пътници имат схващания – едни са се схванали като деца, други в пубертета, а трети наскоро.
  5. Свързване – На тази граница кипи мрежов маркетинг. Хора с общи интереси се срещат и откриват, че са съмишленици. Неща, които нямат очевидна връзка помежду си, се комбинират.
  6. Тишина – Тази врата е връзката и прехода от съзнателното към подсъзнателното. Докато за да минем през другите врати трябва да използваме нашето произволно внимание и съзнателно да се насочим, то тук трябва само да останем в покой и да съзерцаваме това, което ще изплува от дълбините на нашето подсъзнание.

Презентационните умения и тяхното значение за успеха

Презентационните умения включват всичко онова необходимо за да стане една презентация ясна, интересна и ефективна.

Ако овладеете презентационните умения ще увеличите доверието към това което казвате, ще Ви възприемат като лидер, ще бъдете забелязани.

Ще можете да постигнете това умение, като постигнете социален успех към който да се стремите. Позволете си да постигнете това.

error: Съдържанието не може да се копира.